Når du kommer til krisecenteret
Når du først kommer i kontakt med os, så vil du, sammen med vores daglige leder, finde ud af, om vi er det rette tilbud for dig. Eller om vi skal hjælpe dig videre til et tilbud, der bedre dækker dine behov, og måske dine børns behov. Det er det, der formelt kaldes en visitation.
Kvindekrisecenter Bornholm har fire værelser, hvor der er plads til i alt fire kvinder og seks børn. Du har selv ansvaret for at holde orden på dit værelse, der er dit hjem, mens du bor hos os. Vi har alle faciliteter til at lave mad, vaske tøj, og andre praktiske gøremål, som du har mulighed for at benytte, når du bor her. Der bor ofte flere kvinder og børn på krisecenteret på samme tid, så hvis du har lyst, så er der altid nogen at snakke med, og ofte legekammerater til dine børn. Vi opfordrer dog til, at man viser hensyn, og har også husregler der sikrer, at alle kan være her. F.eks. skiftes vores kvinder til oprydning af forskellige fællesarealer, der er ingen rygning inden døre, og vi har et tidspunkt om aftenen, hvor vi henstiller til, at der larmes mindst muligt. Livet fortsætter selvom man bor på krisecenter, og mange af vores beboere skal op til møder, på job eller have børn i institution eller skole.
For at passe på vores kvinder har vi også regler for besøg i huset. Kvinder, der bor hos os, må selvfølgelig gerne få besøg, men det skal aftales med det faste personale på kontoret inden. Besøgene foregår, med mindre andet er aftalt, i kælderlokalerne af huset, hvor der er både køkken og stue.
Dyr må ikke medtages på krisecenteret.
Den første tid på krisecenteret
Når du først kommer indenfor på krisecenteret, så bliver du mødt af en medarbejder eller frivillig, der tager hånd om dig og dine børn og viser dig til rette i huset. Så hurtigt som muligt laver vi det, der kaldes en visitationssamtale. Her finder vi ud af, om vi er det rette tilbud til dig. Hvis ikke, hjælper vi dig videre til et bedre tilbud.
Hvis du skal bo hos os, så får du et værelse at flytte ind i. Vi har altid mad, the og kaffe til en start. Vi sørger for håndklæder, sengetøj og kan tilbyde dig en startpakke med undertøj, tandbørster og andre nødvendigheder, hvis du er kommet hjemmefra uden dine ting.
Som noget af det allervigtigste, så laver vi også hurtigt en risikovurdering. Både for din sikkerhed, men også for husets andre beboeres skyld. Det vil sige, at vi vurderer, hvor stor en fare, du befinder dig i. Vi anbefaler som det første, at der skiftes simkort i telefoner og sociale medier lukkes ned, da begge kan bruges til at spore, hvor du er. Vi forventer, at du følger vores anbefaling, da det netop handler om alles sikkerhed.
Vores erfaring er, at mange af vores nye beboere bruger de næste par dage eller uger på at falde til og falde til ro. Når du er klar, så tager vi hul på den konkrete plan og mål for dit ophold. Du prioriterer, hvad der er vigtigt for dig, og hvad du gerne vil have ud af dit ophold hos os.
Derefter arbejdes der med de fastsatte mål. Vi ønsker, at du skal komme ud fra Krisecentret styrket og med kræfter til at sige nej til volden. Der er under hele opholdet fokus på om du og dine børn har det godt, og om den plan vi har sat i gang er ok. Trivsel og omsorg er grundlæggende, og meget vigtigt under opholdet.
Børn på krisecenter
Når børn kommer med mor på krisecenter, vil de blive tilbudt samtaler med vores socialfaglige personale. Børn vil også blive tilbudt psykologsamtaler, fordi de har rigtig meget behov for at få sat ord på de oplevelser, følelser og tanker, der har været en del af deres liv. Nogle gange i hele deres liv. De tanker og følelser kan være svære at snakke med mor om. Vi oplever, at børn ofte tager stort hensyn til mor, vil passe på mor og ikke gøre hende mere ked af det, end hun allerede er. Derfor er det vigtigt med andre voksne, der kan lytte, rumme og hjælpe børnene med de ting, der er svære.
Når børn flytter ind hos os, så får de en rygsæk fra Mary-fonden, som noget af det første. Den indeholder madkasse, badehåndklæde, toilettaske og en lille dagbog til tanker eller tegninger. Vi oplever, at børnene bliver meget glade for at få denne velkomstgave.
Vi har gode børnefaciliteter.. Vi har en stor have med masser af legeredskaber
Vi ser tit, at mødre her på centeret oplever deres børn fra en anden side. For her slapper børnene af og får ro og lov til at være børn.
Udslusning
Når du flytter fra krisecenteret skal du i gang med at skabe dig et trygt liv uden vold. I den første tid vil der være nye udfordringer og du føler dig måske usikker på fremtiden.
Risikoen for at du vender tilbage til et voldeligt forhold er størst lige efter du flytter fra krisecenteret og derfor kan det være en stor hjælp at tage imod de tilbud om støtte, som Bornholms kommune tilbyder. Hvis du ønsker det, tilbyder vi 2 samtaler efter fraflytning og derefter henviser vi til rådgivningstilbuddet Kvisten.
Mange af kvinderne, som bor på krisecenteret i en længere periode, danner tætte relationer til hinanden, personalet eller til frivillige. Krisecenteret er et trygt sted, hvor du møder mennesker, der har forståelse for din helt særlige situation – en forståelse der kan være svær at møde andre steder. Du kan altid komme forbi krisecenteret til en kop kaffe og en snak – også efter du er flyttet.
Aktiviteter
Udover praktisk hjælp til at komme videre i livet, terapisamtaler, hvis du ønsker det, og almindeligt samvær i huset, så er krisecenteret også rammen om andre aktiviteter. Vi har også yogaundervisning i huset og arrangerer ture ud af huset.
Flere gange om året arrangerer frivillige ture for nuværende og tidligere beboere i huset, hvor vi f.eks. besøger øens rovfuglecenter, tager på hestevognstur i Almindingen, øens store skov, eller tager i teatret. Disse ture er gratis at deltage i.